miercuri, 9 februarie 2011




                   SALCIA ENERGETICA


     O sa prezint aceasta cultura desi nu se incadreaza la domeniile ce le-am prezentat pana acum, dar eu zic ca e foarte importanta si merita sa aflati de ea.
     Salcia energetică este o planta cu crestere rapida (ca. 3 – 3,5 cm/zi), aducand in primul an 4 – 6 lastari si ajungand la 2 – 3 m inaltime.
     Intretinerea culturii este foarte simpla, o buna parte a lucrarilor fiind executata inainte si la inceputul vegetatiei: aratura adancă, dezinfectarea solului, plantarea si combaterea mecanica a buruienilor.
     In continuare, salcia creste foarte repede, in anul al doilea tufele aducand 10 – 25 de lastari, dintre care cca. jumatate ating inaltimea de 6 – 7 m si diametrul de pana la 5 – 6 cm.
    
Tipuri de clone: Tora (EU 627), Tordis (EU 9288), Sven (EU 11635), Inger (EU 11 653),Jarr (EU 0626).
     Planta dispune de o putere calorica ridicata: ca. 18.000 – 19.000 kJ/kg.
Pe langa caracteristicile de mai sus, cultivarea salciei energetice prezinta o serie de avantaje care justifica raspandirea ei pe scară larga in tarile UE si datorita carora de cativa ani a fost nominalizata ca planta energetica subventionata.
       Avantajele cultivarii:
    -valorifica foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Avand capacitate mare de evapotranspiratie (ca. 15 – 20 l / m2) se utilizeaza cu succes la decantarea apei menajere (in jurul statiilor de epurare).
    -datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozitare inchisa. In cateva luni continutul de apa al tocaturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei fara uscare artificiala.
    -recoltarea culturii se realizeaza cu masini de agricultura obisnuite (combina, tractor, remorca) si in lunile de iarna (noiembrie – martie, dupa caderea frunzelor) asigurand astfel o mai buna exploatare a parcului de masini si a fortei de munca.
    -raspandirea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, dar totodata protejeaza padurile si de defrisarea continua cauzata de goana dupa lemne de foc ieftine.
    -energie regenerabila! Perioada de viata a unei plantatii este de ca. 25 – 30 de ani, care, incepand de la anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesită nici o alta interventie. (Optional aplicarea ingrasamintelor chimice pentru a obtine recolte mai mari)       Productia
    -experientele de pana acum confirma o productie medie de ca. 40 t/ha, aceasta valoare osciland in functie de tipul solului si regimul de apa..
       Utilizare
     In afara de scopurile energetice, salcia se mai utilizeaza cu succes in    urmatoarele domenii:
-materie prima pentru celuloza;
-industria farmaceutica (aspirina);
-materie primă pentru alcool metilic;
-industria hartiei;
-industria de mobila si lemne de constructii;
-constructii (drumuri temporare, protejarea malurilor apelor)
     Infiintarea plantatiei de salcie energetica nu reprezinta o investitie tocmai ieftina, insa incepand de la al doilea an, banii investiti se recupereaza rapid. Este important de mentionat ca in tarile UE diferitele soiuri de salcie energetica sunt culturi subventionate. Subventiile pot fi de diferite feluri (ex. 50% din cheltuielile de infiintare ale plantatiilor, subventii anuale, subventii mixte etc.) In 2008, cultura salciei energetice din Romania a intrat in programul de subventionare.
        Un mic calcul:
     Costul de infiintare al unui ha de plantatie: ca. 1.500 – 1.600 EUR
Incepand de la al doilea an, cheltuielile sunt minime: ca. 200 EUR/ha/an
Pretul salciei tocate este de ca. 25 EUR/to, ca urmare, la o productie de 40 tone/ha venitul obtinut este de ca. 1 000 EUR.
     Venitul net astfel realizat (ca. 800 – 900 EUR/ha/an) este comparabil cu veniturile realizate in urma altor culturi agricole, iar acesta se poate mentine timp de 25 -30 de ani fara prestari de lucrari deosebite.
     Pretul unei masini de facut peleti incepe de la 3900 euro.
     Cine are ceva banuti si teren eu zic ca merita si ar fi pacat san u incerce mai ales ca aceasta cultura este la inceput sin u exista concurenta mare pe piata. Multa bafta si vreme buna tuturor!





2 comentarii:

  1. Pt. domnul Zahiu: se planteaza butasi, denumirea latina este ,,salix viminalis" si recoltarea se face manual sau cu combina si se taie de jos nu se curata ca vita de vie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ma numesc dragos stelian si sunt din judetul satu mare si sunt interesat de infiintarea unei astfel de culturi pe o suprafata de 5sau mai multe hA intrebarea mea este daca oferiti materialul saditor si primiti pt contravaloarea acestuia materia prima rezultata dupa recoltare

    o zi buna

    Dragos Stelian
    steliandragos@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere