plus 500

luni, 24 ianuarie 2011

                FASOLEA (semivolubila)

      Importanta fasolei consta in marea valoare alimentara a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat in proteine (25 – 28%) si vitamine foarte nutritive si foarte ieftin. Tulpinile de fasole ramase dupa treierat (vrejii), impreuna cu pastaile, sunt de asemenea bogate in proteine si reprezinta un bun furaj mai ales pentru oi.
      In tara noastra suprafetele cultivate cu fasole in cultura pura a crescut mult in ultimii ani. In plus, pe suprafete insemnate, fasolea se cultiva si intercalat, printre porumb.
       Soiuri
      Soiurile cultivate in tara noastra, fac parte din specia de fasole comuna (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioada scurta de vegetatie (75 – 100 zile) si sunt cu seminte albe. Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:
cu tulpina scunda (30 – 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de „fasole oloaga”;
cu tulpina mai inalta (50 – 70 cm), semivolubila.
      Principalele caracteristici ale soiurilor de fasole sunt prezentate in tabloul:
      Caracteristicile principalelor soiuri de fasole pentru boabe cultivate in Romania:


Soiul si originea
Tulpina
MMB (g)
Perioada de vegetatie (zile)
Zonele de cultura
Soiuri autohtone Ardeleana
Oloaga
150 – 200
96 – 120
Transilvania si Vestul Tarii
Fundulea 332
Oloaga
260 – 310
75 – 80
S si S-E Tarii numai in cultura succesiva
Avans
Semivolubila
280 – 370
79 – 97
Silvostepa Munteniei si zona colinara din Oltenia
Ceala din Dobrogea
Semivolubila
300 – 350
80 – 115
Dobrogea si Campia Dunarii
Orizont
Semivolubila
260 – 330
75 – 95
S si V Tarii, Transilvania
Premial
Semivolubila
300 – 380
81 – 93
Zonele de deal din Oltenia, Muntenia si Moldova
Progres
Semivolubila
160 – 200
75 – 96
Toate zonele. Cultura succesiva
Soiuri straine Gratiot (S.U.A.)
Oloaga
160 – 190
79 – 87
Moldova, Banat si cultura succesiva
Magna (Cheoslovacia)
Oloaga
340 – 380
79 – 86
Moldova
Bistrenski (Bulgaria)
Semivolubila
280 – 320
80 – 100
Campia de Vest, S Tarii si Moldova
Mare de Nord (Great Northern) (S.U.A.)
Semivolubila
230 – 300
75 – 95
S Tarii


         Clima
      Fasolea este o planta iubitoare de caldura. Semintele germineaza la temperatura de 8 – 10 °C, iar in timpul vegetatiei necesita o temperatura de 20 – 25 °C. Temperaturile joase intarzie cresterea si dezvoltarea, iar gerurile, chiar de 0 °C distrug cultura. Temperaturile prea ridicate (peste 25°C) mai ales in perioada infloririi, nu-i sunt asemenea favorabile.
      In ce priveste umiditatea fasolea rezista relativ bine la seceta, in special in prima parte a vegetatiei. Are insa nevoie de umiditate moderata, in special de umiditate atmosferica, in timpul fecundarii florilor si a formarii boabelor.
Din aceasta cauza in Sudul tarii, fasolea da rezultate foarte bune cat se cultiva intercalat, printre porumb. Umiditatea prea multa este insa daunatoare, favorand aparitia bolilor.
        Solul
      Solurile favorabile pentru fasole sunt cele cu textura mijlocie (lutoase, lut – nisipoase), fertile, cu reactie neutra (pH – ul 6,5 - 7,5). Nu sunt indicate solurile: grele, reci, umede, nici cele nisipoase sau salinizate.
      Fasolea este, in general, putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate le da insa cand urmeaza dupa culturile care parasesc terenul mai devreme si dau posibilitatea ca, prin lucrarile de pregatire, sa se acumuleze cat mai multa umiditate in sol (cerealele paioase si culturile prasitoare timpuri).
      Nu sunt indicate ca plantele premergatoare pentru fasolea culturile de leguminoase in general de floarea soarelui, rapita sau in intrucat acestea pot favoriza raspandirea unor boli comune. De asemenea, fasolea nu poate urma nici dupa porumbul tratat cu erbicide triazinice. Desi fasolea merge uneori bine si dupa ea insasi, pentru a se preveni raspandirea bolilor specifice, se recomanda sa nu revina pe acelasi teren decat dupa o perioada de cel putin 4 ani.
       Fiind in acelasi timp leguminoasa si prasitoare si racoltandu-se destul de timpuriu, fasolea este o buna premergatoare pentru cele mai multe culturi inclusiv pentru cerealele de toamna.
         Fertilizarea
       Fasolea, ca si alte leguminoase pentru boabe, reactioneaza mai slab la aplicarea unor doze ridicate ca ingrasaminte. Dintre ingrasamintele chimice cele cu fosfor se vor aplica toamna odata cu aratura in doze de 30 – 60 kilograme substanta activa la hectar, in functie de rezerva de fosfor din sol.
Ingrasamintele cu azot se recomanda sa nu se aplice inainte de semanat. Necesarul de ingrasaminte cu azot se stabileste in functie de formarea nodozitatilor produse de bacteriile simbiotice pe radacinile plantelor de fasole, care se determina dupa 20 – 25 zile de la rasarire. In cazul cand la mai mult de 80% din plante se gasesc minim 5 nodozitati, se vor aplica 0 – 30 kilograme la hectar N.s.a. In caz contrar se vor aplica 30 – 70 kilograme la hectar azot substanta activa in functie de fertilitatea solului.
Ingrasamintele cu azot in dozele mentionate se vor administra concomitent cu prasilele mecanice, cel mai tarziu pana la inflorire. Lucrarile solului pentru fasole sunt in general, aceleasi ca la porumb.
        Lucrarile solului
      Pentru fasole sunt, in general, aceleasi ca la porumb. Trebuie avut in vedere faptul ca nivelarea terenului este o lucrare obligatorie la cultura fasolei in scopul asigurarii conditiilor optime atat la semanat, cat, mai ales, pentru recoltarea mecanizata.
      Pregatirea patului germinativ se efectueaza cu utilaje diferite, prin care sa se realizeze un strat foarte bine afanat pe adancimea de semanat (fasolea are germinatie epigeica), in acelasi timp cu combaterea tuturor buruienilor rasarite si cu incorporarea corecta a erbicidelor utilizate.
Patul germinativ se pregateste, de obicei, prin doua lucrari:
prima cu discul de agregat cu grapa cu colti reglabili si o bara nivelatoare;
a doua cu combinatorul.
        Samanta si semanatul
      Semintele de fasole destinate semanatului trebuie sa posede o puritate de cel putin 98% si o capacitate de germinatie de cel putin 90%. Inainte de semanat se recomanda ca semintele sa fie tratate cu biopreparatul Nitragen – fasole. Tratamentul se efectueaza, obisnuit, la samanta, ziua semanatului, dupa instructiunile care insotesc preparatul, folosind 4 flacoane pentru cantitatea de samanta necesara la un hectar. Tratamentul se poate face si concomitent cu semanatul, prin pulverizarea suspensiei bacteriene direct in sol, in zona semintelor cu ajutorul unui dispozitiv prevazut cu duze atasat la brazdarele semanatorii.
        Epoca optima de semanat la fasole este cat in sol la adancimea de 5 – 6 centimetri se realizeaza, in timp de 3 zile consecutiv temperatura de 8 °C si vremea in curs de incalzire. Practic epoca de semanat a fasolei coincide cu cea a porumbului. Densitatea optima de semanat este 50 – 55 boabe germinabile pe metru la patrat la soiurile cu crestere viguroasa si bobul mare. Pentru cultura irigata, densitatile se majoreaza cu cate 5 boabe germinabile pe metru patrat aceste densitati se realizeaza obisnuit cu o cantitate de samanta de 80 – 110 kilograme la hectar, la soiurile cu bobul mai mare. Semanatul fasolei se face in randuri simple sau in benzi. In practica este preferat semanatul unor randuri simple la distanta de 60 – 70 centimetri, utilizand semanatoarea SPC – 6. Semanatul se mai poate face la distanta de 50 centimetri intre randuri si 65 – 70 centimetri intre benzi, pe intervalul calcat de rotile tractorului. In acest caz semanatoarea se echipeaza cu 9 sectii (SPC – 9). Semanatul la distanta de 50 centimetri intre randuri si in benzi pretinde insa utilizarea obligatorie de erbicide, precum si tractoare si cultivatoare de tip legumicol pentru a putea asigura lucrarile de intretinere in conditiile distantei mai mici intre randuri.
Adancimea de semanat, din cauza rasaririi epigeice, este de 5 – 6 centimetri, putand fii redusa la 4 centimetri in conditii de irigare.
        Lucrarile de ingrijire
      Fasolea este foarte sensibila la imburuienare, din care cauza mentinerea culturii curata de buruieni in timpul vegetatiei constituie obiectivul principal al lucrarilor de ingrijire. In cazul in care nu s-au aplicat erbicide pentru combaterea buruienilor sunt necesare 3 prasile mecanice si una, doua prasile manuale pe rand (prasit – plivit).
     Prima prasila mecanica trebuie executata imediat dupa rasarire, cand se cunosc bine randurile, iar ultima inainte de inflorirea plantelor. Pentru combaterea chimica a buruienilor se recomanda erbicidele: Treflan (4 litri la hectar) si Basagran (3 litri la hectar).
       Treflanul, combate in special buruienile monocotiledonate anuale si se administreaza la pregatirea patului germinativ. Fiind foarte volatil, incorporarea lui in sol trebuie facuta adanc in cel mult 15 minute de la aplicare.
      Basagranul, combate buruienile dicotiledonate si se administreaza dupa rasarirea fasolei, cand buruienile se afla in faza de rozeta (3 – 5 frunze), iar fasolea are 1 – 3 frunze trifoliate.
      La culturile de fasole erbicidate se vor aplica in timpul vegetatiei, dupa caz, una, doua prasile mecanice si chiar o lucrare manuala (prasit - plivit) pe rand, pentru distrugerea unor buruieni rezistente la actiunea erbicidelor.
        Combaterea bolilor si daunatorilor
      Principalele boli ale fasolei, antracnoza si bacterioza, se pot combate obisnuit prin trei tratamente prevenite cu zeama bordeleza 1% (7,5 kilograme la hectar), oxiclorura de cupru sau Turdacupral 0,5%, 14,5 kilograme la hectar:
-primul efectuat imediat dupa rasarirea completa a plantelor;
-al doilea inainte de inflorire;
-al treilea la formarea pastailor.
      Dintre daunatori, gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus), provoaca cele mai importante pagube. Se combate prin tratarea culturii cu unul din produsele: Sinoratox 35 (1,5 litri la hectar), Carbetox 37 (3 litri la hectar), Lindatox 3 (25 kilograme la hectar), la intrarea in parga a primelor pastai, iar in depozite prin gazarea semintelor, imediat dupa recoltare, cu sulfura de carbon, un kilogram la tona de seminte, sau prin tratarea cu pastile Phostoxin, sau Delicia, 30 grame la tona, in spatii inchise, sau 45 – 60 grame la tona sub prelata.
         Irigarea
      Fasolea reactioneaza bine la irigare, dand sporuri substantiale de productie in anii secetosi, prin irigare, productia de boabe la fasole poate fi, practic, dublata.
      Perioada critica pentru apa a fasolei, cand se cer efectuate udarile, incepe cu inflorirea plantelor (in jurul datei de 15 iunie) si se incheie la umplerea boabelor (care are loc spre sfarsitul). In acest interval de timp se vor efectua una, trei udari, functie de precipitatiile cazute, cu norme de cate 500 metri cubi la hectar. Prin aceste udari se urmareste mentinerea umiditatii solului pe adancimea de 80 centimetri la peste 50% din intervalul umiditatii active. Daca in momentul semanatului umiditatea solului este insuficienta, se va aplica o udare de rasarire de 250 metri cubi la hectar.
         Recoltarea
       Fasolea cere multa atentie, deoarece pastaile plesnesc usor si se pot produce pierderi mari prin scuturarea boabelor. Se recomanda sa se recolteze cand 2/3 din pastai au ajuns la maturitate, iar boabele din pastaile superioare sunt suficient de tari.
      Recoltarea se face:
-manual-prin smulgere;
-mecanizat-prin taierea plantelor la 3 – 4 centimetri sub nivelul solului;
cu ajutorul unor cutite speciale (cu lama lunga), montate pe cultivator.
      Dislocarea plantelor se poate realiza si cu masina de recoltat fasole MRF – 4, prevazuta cu discuri rotative.
      Plantele smulse manual se strang in poloage mici, de 50 – 60 centimetri inaltime, care se lasa cateva zile sa se usuce, dup care se treiera cu combina C – 12, trecandu-se de la polog la polog.
      Plantele dislocate mecanic se strang in brazde cu grebla oblica (GO – 3), iar dupa 2 – 3 zile se treiera cu combina C – 12 prevazuta cu ridicator si modificata special pentru fasole, pentru a se evita spargerea boabelor.
Productiile de boabe oscileaza foarte mult. Se considera normale productiile de 1000 – 1500 kilograme la hectar in cultura neirigata si de 2000 – 3000 kilograme la hectar in cultura irigata.
      Spor la treaba si vreme buna tuturor! Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu