plus 500

luni, 13 decembrie 2010

CULTIVAREA SPANACULUI

     Spanacul este o planta legumicola foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C - precum si faptului ca se poate consuma intr-o perioada cand lipsesc alte legume.     Spanacul este o plantă de zi lungă, din această cauză, cultivată în sezonul toamnă-iarnă formează o rozetă de frunze fără să emită prea uşor tije florale.    Planta rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, cu condiţia să nu intre în iarnă cu un foliaj prea dezvoltat.
     Creşterea este asigurată, în condiţii optime, de temperaturi cuprinse între 5 şi 10 grade C. Dacă temperaturile depăşesc 10 grade C, este necesar să aerisim, în caz contrar, există posibilitatea să  apară tije florale.
     Spanacul preferă terenurile cu pH-ul neutru sau uşor alcalin. Consumul specific pentru principalele elemente nutritive (la 1 t produs proaspăt) este de: 4,6 kg azot, 0,56 kg fosfor, 4,3 kg potasiu etc.
     Soiuri mai raspandite:Viroflay, soi timpuriu care se recolteaza la 40-50 zile de la semanare, este mai sensibil la ger; semanat din toamna, trebuie protejat cu frunze uscate, gunoi paios sau paie; Matador este un soi mai rezistent la frig, dar se recolteaza mai tarziu;
     Alte soiuri: Smarald, Nores, etc.

      Recomandari tehnologice
     Spanacul se poate semăna în rânduri echidistante la 10-15 cm sau prin împrăştiere. Este de preferat varianta în rânduri, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire. Norma de sămânţă variază, în funcţie  de nivelul tehnologic, de la 4 grame/metru pătrat, în cazul în care ulterior facem răritul, la cca. 2 g/mp, dacă dispunem de maşină de semănat performantă. În primul caz, răritul se face în două etape astfel încât, în final, distanţa între plante pe rând va fi de10-12 cm. Se seamana la 20-25 cm intre randuri si 2-4 cm adancime. Pentru 1000 mp sunt necesare 2-2,5 kg samanta.
     Semanatul din toamna se poate incepe din august pentru productia de toamna, iar pentru cea din primavara, spanacul se seamana in septembrie-octombrie.
     Semanatul de primavara se face cat mai devreme, in martie - inceputul lui aprilie...
      Lucrările de întreţinere
     Ca lucrari de ingrijire mentionam plivitul pe rand, 1-2 prasile, o ingrasare suplimentara.      Fertilizarea de bază se poate face cu un îngrăşământ complex  de tipul  N:P:K 15:15:15,în doză de cca. 2 kg/ar.
     Fertilizările faziale pot fi efectuate direct prin apa de udare, dacă deţinem instalaţii de irigare prin picurare. Sunt recomandate îngrăşămintele complexe solubile cu un raport N:K apropiat de 1:1 (ex. Agriplant 3). Sunt necesare 1-2 fertilizări cu azotat de calciu, în doză de 0,8-1g/l. Fertilizările faziale se recomandă să se aplice la intervale de cca. 10-14 zile, iar concentraţia îngrăşămintelor nu trebuie să depăşească 1,5 g/l.
     Udatul se face la început mai rar, o dată la două săptămâni, cu cantităţi de până la 20 l/mp. Protecţia suplimentară împotriva temperaturilor prea scăzute se poate realiza prin acoperirea culturilor cu material microporos.
     Recoltarea se poate incepe cand plantele au 5-6 frunze de 10-12 cm si se face fie prin ruperea frunzelor de la exteriorul rozetei, fie taindu-se rozeta cu frunze de la baza.
     De pe 1000 mp se pot recolta 1200-2000 kg de frunze.

      Protecţia fitosanitară
    Măsurile de protecţie fitosanitară trebuie să aibă un caracter preventiv, numai aşa vom putea reduce riscul apariţiei unor focare de boli şi dăunători. În primul rând trebuie combătute buruienile din cultură, dirijată corect temperatura şi umiditatea relativă a aerului. Datorită neglijării acestor aspecte, adesea, ne confruntăm cu atacul ciupercii Peronospora spinacia care produce mana.
     Combaterea  melcilor o putem face aplicând tratamente cu unul din produsele: Mesurol, Melconid, Optimol etc. Spre primăvară pot apărea şi păduchii de frunze (Aphis fabae), combaterea chimică este însă dificilă, asta şi datorită faptului că, de la spanac se consumă frunzele, din acest motiv, este recomandat să folosim capcane lipicioase pentru a putea să-i monitorizăm. În cazul semnalării dăunătorilor vom aplica 1-2 tratamente cu unul din produsele: Decis 25 WG 0,03%; Confidor Energy0,075%, Leader 0,075% etc.
     Spor la treaba si vreme buna tuturor!


Un comentariu: