plus 500

luni, 8 noiembrie 2010

SALATA VERDE


                                                   
        Salata verde este unul dintre foarte putinele alimente naturale cu gust amarui din bucataria traditionala romaneasca. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati cu totul miraculoase, mai ales atunci cand sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.
      Salata verde provine din Egipt, unde a fost cultivata pentru prima oara acum mai bine de 3 000 de ani, pentru ca apoi sa fie preluata de greci si de romani si sa se raspandeasca in toata Europa.
      Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Este cunoscut efectul ei de stimulent al poftei de mancare si faptul ca contribuie la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemo-globina, continutului in vitamine si saruri minerale. Conform specialistilor, salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul.
      Este un ingredient minune care intarzie imbatranirea organismului si ajuta la combaterea cancerului. Salata verde contine anumite substante chimice care au rol de hormoni. Are un rol afrodiziac datorita continutului de substante cu functie de hormon feminin (estrogen). Trateaza in mod eficace si constipatia, curatand continutul intestinului si facilitand procesele de eliminare. Frunzele de salata verze sunt considerate adevarate magazii ce contin numeroase saruri minerale precum iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc. Toate acestea un mare rol in desfasurarea normala a procesului metabolic. In continutul acestei legume se mai regasesc si vitaminele A, B, C, D si E. Organismul primeste mai multa rezistenta contra infectiilor si virusilor datorita existentei sarurilor minerale si principalelor vitamine.
      Salata verde este cunoscuta sub mai multe forme: salata capatana, alungita, de foi si salata aurie.
• In cultura, mai raspandite la noi sunt soiurile:
• Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, Urechiusa
• Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Braila, Arges
• Pentru semanare in toamna: Polul Nord.
                                                                                     
      Semanatul se face pe straturi de 1-1,5 m pe care se cultiva 5-6 randuri de salata la 20-25 cm distanta, la adancimea de 1,5-2 cm primavara si 2-3 cm toamna. La 1000 mp sunt necesare 200-300 gr samanta.
      Salata timpurie se protejeaza in tunele de folie impotriva inghetului.
      Cultivata prin rasad, salata face capatani mai mari . Ea se seamana la jumatatea lui februarie, in rasadnite semicalde sau in solar.
      Cand rasadul are 5-6 frunze se face plantarea in gradina. Distanta de plantare a rasadului este de 20 cm intre randuri si 15 cm pe rand. Dupa plantare rasadurile se uda.Daca semanarea s-a facut din toamna este bine sa se aseze peste cultura un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd  paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.
      Cultura se praseste in primavara, se rareste la 20 cm pe rand, se ingrasa suplimentar si se uda. Ingrasarea se face cand plantele au 8-10 frunze.
      Recoltarea salatei incepe in aprilie si se continua in mai si iunie, functie de tipul de cultura.
      La 1000 mp de cultura se pot obtine 20000-25000 capatani.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
      Marula - salata cu capatana alungita - este mai rezistenta la seceta si poate fi cultivata si in timpul verii. Acest soi necesita o lucrare speciala de ingrijire, si anume, cand frunzele au crescut mari si se formeaza capatana, pentru ca inima salatei sa ramana alba si frageda, se leaga frunzele la varf cu sfoara, pentru a tine capatana stransa si a nu patrunde lumina in interior.
      Temperatura optima de germinare oscileaza intre 18-20ºC . In timpul cresterii ,cultura necesita intre 14-18ºC in timpul zilei si 5-8ºC noaptea deoarece salata are nevoe de diferenta de temperature intre ziua si noapte . In timpul formarii capatinii este necesara o temperature de 12ºC ziua si 3-5ºC noaptea.
     Aceasta cultura suportamai greu temperaturile inalte decat cele joase ,astfel temperature maxima este de 30 ºC sic ea minima de –6 ºC.
     Cand salata este in situatia de a suporta temperature joase cateva zile , frunzele sale pot capata o culoare rosiatica ceea ce se poate confunda cu o carenta .
                                  
     Sistemul radicular al salatei este foarte redus in comparatie cu partea aeriana din aceasta cauza este foarte sensibila la lipsa de umiditate si din acest motiv suporta foarte greu perioadele de seceta chiar si foarte scurte.
     Umiditatea relativa convenienta culturii este de 60 pina la 80%chiar daca cate o data poate sa placa si sub 60%.
     Problemele pe care salata le intimpina in cazul cultivarii in solaria este mentinerea umiditatii ambientale la acelasi nivel de aceea este recomandata mai mult cultivarea sa in aer liber ,atunci cand conditiile climatice o permit.
     Solurile preferate de aceasta cultura sunt cele usoare,nisipoase cu drenaj bun ,avand PH-ul optim intre 6,7 si 7,4.
    Cultura nu admite seceta in nici un caz insa este de preferat ca suprafata solului sa ramina pe cat posibil uscata pentru a nu favoriza putrezirea inimii ,in acest sens fiind recomandata bilonarea.
       -culturile de primavera prefera solurile nisipoase deoarece se incalzesc mai repede si favorizeaza culturile timpurii.
       -culturile de vara sunt favorizate de solurile bogate in materie organica deoarece se pot folosii mai bine resursele hidrice iar cresterea plantelor este mai rapida
       -culturii de toamna ai sunt recomandate solurile argiloase deoarece se racesc mai incet decat cele nisipoase.
    Cultura salatei profesionale se face de obicei prin rasad . Pentru acesta se recomanda folosirea cofrajelor de polistiren sau de plastic semanind in fiecare alveola cate o saminta la profunzimea de 5mm .
    Odata ce trec aproximativ 30-40 de zile de la semanare , salata se planteaza ,urmarind ca aceasta sa aibe 5-6 frunze adevarate si o inaltime de 8 cm .
    Prin semanat direct se cultiva de obicei ,,Iceberg’’.
    Atentie la daunatori in special la melci. Sunt o multime de solutii de stropit si granule care se imprastie pe sol foarte eficiente.
    Cultivarea salatei nu este greu de realizat si aduce castiguri importane. Pretul actual en-gros este de 1-1,5 lei pe capatana de salata iar la taraba se vinde cu 2-2,5 lei. Eu am plantat in solar pe o suprafata de 100mp intercalat cu randurile de ceapa verde undeva la 1900 de fire; eu zic ca e bine. Lucra-rea cea mai dificila este mutarea din rasadnita in camp sau solar dar pe urma nu trebuie decat sa o udati, sa inlocuiti firele care nu se prind sau sunt distruse de daunatori (aprox. 10-20 fire la mie daca actionati din timp asupra daunatorilor) si stropirea contra daunatorilor. Eu va doresc multa bafta si spor la treaba. Vreme buna tuturor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu