plus 500

duminică, 13 februarie 2011

CULTIVAREA TELINEI

Ţelina (Apium graveolens) este o legumă bianuală şi face parte din familie Apiaceae (Umbeliferae) impreuna cu morcovul, pătrunjelul şi mărarul. Deşi este o plantă care are un ciclu de viaţă normal de doi ani, este cultivată şi folosită anual. Tulpina florifera a telinei creşte până la o înălţime de 80-100 de cm, fiind formată dintr-un mănunchi de tulpini aranjate într-o formă conică, cu bază comună. Frunzele sunt lung petiolate,  lucioase, de culoare verde-inchis si cu gust si miros caracteristic. Inflorescentele sunt compuse din flori mici de culoare alba, uneori cu nuante verzui sau galbui. La ţelină se valorifică atât frunzele mari, de culoare verde-intens, cât, mai ales, seminţele şi rădăcinile. Semintele de telina sunt foarte mici, de culoare maronie si au un miros puternic si foarte placut.   
     Telina este o planta rezistenta la temperaturi scazute, rezistand  la temperaturi de -3,-4oC in faza de rasad si de -7, -9oC in perioada de vegetatie. In schimb radacinile tuberizate sunt sensibile la temperaturi scazute, fiind afectate de valori de 0oC. De aceea, recoltarea telinei se face inainte de venirea primelor ingheturi.
      Germinatia semintelor de telina este destul de lenta (15 -21 de zile), iar temperatura minima de germinatie este de 5oC, temperatura optima fiind de 16-21oC. La noi in tara cultura de telina se infiinteaza numai prin plantare de rasaduri. Producerea rasadului se realizeaza in rasadnite si solarii incalzite.         
     Semanatul se face incepand cu sfaritul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie  pentru culturile de vara si sfaritu lunii martie pana la jumatatea lunii aprilie pentru culturile de toamna. Rasadurile necesare infiintarii culturilor de toamna pot fi produse si direct in camp.
      Plantarea rasadurilor in camp se face incepand cu prima decada a lunii mai, pentru culturile timpurii de vara pentru cultuirle de toamna incepand cu sfaristul lunii mai. Lucrarile de intretinere presupun irigari repertate (telina are nevoie de multa umiditate in toate fazele de crestere), fertilizari suplimentare si prasiri frecvente.
      Ţelina de frunză dezvoltă multă frunze, cotorul frunzelor este subţire. Frunzele proaspete se vând la legătură.
     Ţelina de tulpină este consumată pentru cotorul frunzei lungi.
    
Ţelina are două forme:
1. Ţelina de iarnă, care are frunze galbene.
2. Ţelina verde. Frunzele acesteia se îngălbenesc artificial sau se consumă verde. Tulpinile acestui tip conţin mai puţine fibre şi au un gust mai intens decât cele de iarnă.
     Recoltarea se face esalonat vara pentru consum curent  sau toamna inainte de venirea ingheturior prin dislocarea cu cazmaua. Pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor, puteti sa indepartati frunzelel in luna septembrie.
Radacinile se curata de pamant, se fasoneaza prin indepartarea frunzelor si se depoziteaza in locuri racoroase.
     Spor la treaba si vreme buna tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu