joi, 4 noiembrie 2010

SOLARII

      Pentru a incepe o mica sau mare afacere in domeniul legumiculturii sau horticulturii trebuie avut in vedere construirea unui solar sau mai multor solarii deoarece aceste constructii ajuta la realiza un profit dublu sau triplu comparativ cu cultura in camp. Costurile realizarii unei astfel de constructii nu sunt exorbitante dar nici de neglijat. Eu am construit in aceasta vara un solar de 100mp (5m l – 20mL) , din lemn si acoperit cu folie de 0.16 mm si am cheltuit aproximativ 2000 lei (materiale si manopera). Este un pic de munca si niste bani investiti dar va ajuta foarte mult pentru protejarea culturilor tarzii, infiintarea culturilor timpurii si obtinerea rasadurilor toate acestea aducandu-va un profit frumusel.
      Culturile de legume timpurii si extratimpurii se pot obtine in rasadnita, in solarii de diferite tipuri si in sere-solar. Solariile sunt constructii simple, acoperite cu folie de polietilena de 0,1-0,2 mm grosime si in care se planteaza legume sau se produc rasaduri, primavara foarte devreme, in vederea obtinerii de productii extratimpurii (trufandale).
      Ele se monteaza cu minim 10-15 zile inainte de data plantarii, pentru ca pamantul sa se incalzeasca.cesita mai putine investitii.

          Solarul simplu de tip tunel

                                  

      Pentru construirea acestui solar se folosesc tije de plastic flexibile sau de fier-beton de Ø 6, lungi de 1,6-1,8 m. Tijele se asaza arcuit la distanta de 1-1,5 m intre ele, infigand cele 2 capete in pamant, constituind astfel scheletul solarului.
      Deschiderea arcului va fi de 70 cm, iar inaltimea de 40-50 cm. Pe schelet se fixeaza folia lata de 1,5 m asa fel incat sa treaca cu 15 cm peste marginile tunelului, pentru ca folia sa fie fixata prin asezarea unor brazde de pamant peste margini. La cele 2 capete ale tunelului folia se prinde in manunchi de cate 1 tarus-ancora.
      Intr-un astfel de solar se pot planta 2-3 randuri de rasaduri de talie mica: salata, varza, conopida, etc. Dupa ce timpul s-a incalzit, solarul se desfiinteaza, iar cultura ramane in camp deschis.
Orientarea tunelului trebuie facuta astfel incat vanturile puternice sa bata in lungul acestuia.
          Solarul inalt de tip tunel

      Acesta are scheletul de fier-beton de Ø 14-18, cu deschiderea la baza de 5-7 m. Tijele din fier sunt sudate intre ele cu bare de fier, iar de o parte si de alta a coamei se intind cate 3 randuri de sarma galvanizata pentru sustinerea foliei. Fiecare picior al arcadei se introduce intr-un locas din teava fixata in beton, pentru o mai buna stabilitate. Folia de polietilena de 0,2 mm trebuie sa depaseasca marginile solarului pentru ancorare sau acoperire cu pamant pe margini. Dupa ce s-a acoperit solarul cu folie, peste acesta se intinde prin incrucisare sarma de 3 mm care se fixeaza cat mai bine si mai strans pentru a impiedica ruperea foliei de catre vant.
      Daca exista posibilitatea, acest tip de solar poate fi prevazut in interior cu tevi pentru incalzire (sere-solar).
          Solarii joase duble
      Acest tip de solar se confectioneaza frecvent dintr-un schelet de lemn sau fier-beton. Pentru acoperire se folosesc doua folii de polietilena late de 1,4 m, lipite intre ele pe latura lunga.



             Solarii inalte cu acoperis in 2 pante 

      Se construiesc din lemn. Fixarea foliei se face prin sipci de lemn late de 2-3 cm care se prind de schelet cu cuie de tabla.Eu de exemplu nu am batut sipci pe schelet ci am lasat folia sa cada mai mult pe lateral si am facut bordura de pamant, iar pe capete am prins-o cu scanduri. Se pot alatura 2 sau mai multe asemenea solarii, in care se pot cultiva toate speciile de legume.  
      Pentru a lipi folia nu cautati benzi adezive, adezivi scumpi sau alte chestii ca nu merita. Lipiti fasiile de folie cu ajutorul fierului de calcat incalzit la 120 grade C. Se suprapun fasiile de folie 15-20 cm, se pune o hartie dubla sau foaie de ziar in doua peste si se da cu fierul. Aveti grija sa nu tineti prea mult ca se arde usor.
      Referitor la constructie va recomand sa nu faceti economie mare si sa nu dati volum suficient solarului, adica sa va zgarciti sa nu fie prea inalt, deoarece apar doua aspecte:
           -daca are inaltime volumul de aer este mai mare si se raceste mai greu noaptea, ceea ce ajuta foarte mult in lunile reci; plantele beneficeaza de mai multa caldura si se dezvolta mai repede
          -alt aspect ar fi lucrul in solar care este incomod sa stai tot timpul aplecat
      Daca sunteti interesati de solarii,  constructie si alte detalii scrieti, dati un mail si cat pot va ajut. O sa postez poze cu solarul meu poate va inspira J.

22 de comentarii:

  1. Conteaza pozitionare deoarece lumina se va distrbui in mod egal pe plante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce vrei sa construiesti. Ce masuratori sa-ti dau?

    RăspundețiȘtergere
  3. sal...ma numesc dumitru , as dori sa vorbesc cu dumneavostra referitor la constructia unui solar din lemn...cum facem?

    RăspundețiȘtergere
  4. buna,ma numesc olimpia si as dori sa stiu ce me-ar trebui la un solar din lemn de 8 m lungime si 4,5 latime,ce me-ar trebui sa imi cumpar? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. sall ma numesc sorin , si doresc sa fac si eu un solar , dispun de lemn de brad ,, ce dimensiuni trebuie pentru a nu strica folia ,, latime si lungime

    RăspundețiȘtergere
  6. am realizazt un solar tip tunel de 5,5/30 din fier beton de 16 striat, arcadele sunt din 2 in 2 metri fiecare cu cate un stalp pe mijloc si legate intre ele cu fier beton de 8 pe coama si pe laterale, am intins sarme din 20 in 20 pe toata coama sper sa nu surprize cand voi lega rosile de el

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atentie fierul de 8 e f subtire poate crea neplaceri si la legatul legumelor dar mai ales iarna

      Ștergere
  7. Buna ziua, doresc sa construiesc un solar 8l X 30L din lemn, imi puteti da mai multe detalii. Adresa mea roby87_2006@yahoo.com Cu respect Robert

    RăspundețiȘtergere
  8. buna ..... as dori sa aflu cateva detalii despre acest solar din lemn ,sa stiu inaltimea lui de 2 m daca este de ajuns si lemnul este necesar sa il betonez jos sau tine si in pamant batut la 50 cm? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. buna seara,vreau sa construiesc un solar din lemn de 10l cu 50L si cu o inaltime de 4M,imi puteti spune din ce lemn sa-l fac si cam cat ar ajunge investitia?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stalpii de sustinere din salcam sau stejar decojit si ars la capatul din pamant apoi impregnat cu ulei ars iat gapriorii din brad costa aproximativ 2500-3000 euro cu instalatie de irigat prin picurare sistem de aerisire etc pt alte informatii contactati ma pe gherghescu8459@yahoo.com sau gherghescu gabriel facebook pitesti tel rds(digi)0770354110

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  10. buna,is plecat in strainatate de 5 ani si dupa toate cautarile mele pe internet am ramas la ideea de afaceri cu solarii,mar interesa cam cat ar ajunge investitia pentru un solar de 150 de metri lungime 15 latime si 5 inaltime????suntem 3 care am putea sa ne ingrijim de el,ce credeti ne-am descurca?astept raspunsul dumneavoastra...va mutumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un solar de aceste dimensiuni din lemn cu sistem de irigatie prin picurare costa in jur de 10000 euro + -
      3 persoane cu dorinta de munca pot lucra acest solar dar nu uitati ca trebuie sa l munciti dupa cum scrie la carte si nu dupa ureche ca altfel dati gres si este pacat. intrati pe gherghescu gabriel facebuk si veti gasi informatii utile gherghescu8459@yahoo.com

      Ștergere
  11. pentru afacerea cu solarii sunati la 0747383076 , calin din oradea !!! are cele mai bune preturi pt solarii !! bafta !!

    RăspundețiȘtergere
  12. pentru judetul constanta stefan 0721978002 cele mai bune preturi

    RăspundețiȘtergere
  13. salut am nevoie de e-mailul tau (yahoo messenger) daca se poate ca sa imi poti explica mia multe despre solar

    RăspundețiȘtergere
  14. gherghescu8459@yahoo.com sau gherghescu gabriel facebook

    RăspundețiȘtergere
  15. Feriti-va de acest Gherghescu,este un excroc...

    RăspundețiȘtergere
  16. Dca solarul ar fi atat de scump cum spune acest hot,10000 euro, credeti ca ar mai face tot omul de rand...?Inca odata sa fiti atenti ca poate doreste sa va ajute...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1500 m2 de solar cu toate materialele cumparate, stalpi, capriori, sarma, cuie, sipca, sistemul de irigare, la 10000 de euro nu-i deloc scump, e chiar ieftin.
      Pentru fiecare 2 metri lungime ai nevoie de 5 stalti, 4 capriori,17 m de capriori sau patrati pentru contravanturi, 4-5 kg de folie, 2-3 kg de sarma, etc.
      Fa o socoteala si vezi cat iese.

      Ștergere