ofer informatii tuturor celor ce doresc sa inceapa o mica afacere in agricultura
plus 500
luni, 15 noiembrie 2010
FERICIRE vs. DEZAMAGIRE
Eram fericit ca incep o activitate frumoasa, ce o desfasor si in present cu multa placere, dar vreu sa va spun ca proverbul ,,Planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ” este adevarat.
Munca in gradina nu este deloc usoara solicitandu-te atat fizic cat si psihic. Veti spune: ,,Dar ce are solicitarea psihica cu gradinaritul?” pai eu zic ca are si voi argumenta in urmatoarele randuri. Se intampla uneori ca dupa ce ai depus un efort fizic considerabil si ai investit o suma de bani sa ajungi in situatia de a nu recolta nimic sau sa ai o recolta foarte slaba. In acele momente trebuie sa nu te descurajezi, sa inveti din gresala pe care ai facut-o, sa mergi mai departe si sa nu te lasi prada dezamagirii.
Am avut parte de o experienta, neplacuta zic eu, si intr-un moment cum nu se poate mai prost adica chiar la prima cultura in solar. M-am hotarat sa construiesc un solar de 100mp in care sa incep sa cultiv legume, o mica afacere. Am decis ca prima cultura sa fie castraveti pentru toamna deoarece am considerat ca imi vor aduce un profit bunicel care sa-mi amortizeze costurile cu constructia solarului. Totul a decurs bine pana in momentul cand rasadurile au trebuit mutate in solar. Atunci au inceput problemele care nu s-au sfarsit decat odata cu cultura.
Problema nr.1 – nu au venit muncitorii la timp sa construim solarul fapt ce a dus la o intarziere de aproape doua saptamani. Aceasta intarziere a daunat rasadurilor care nu s-au adaptat usor dupa plantare si fiind inalte s-au indoit la primul current de aer mai puternic.
Problema nr.2 – pamantul a fost uscat, batatorit, foarte greu de lucrat si cu toate eforturile nu a putut fi pregatit corespunzator. La acest capitol am avut ,,norocul” sa fiu ajutat si de cel care trebuia sa aduca gunoiul de grajd, care a intarziat si el o saptamana.
Problema nr.3 – temperatura adecvata pentru cresterea si dezvoltarea castravetilor trebuie sa fie intre +15 si +30 grade C. Acest lucru l-am aflat abia cand am constatat ca plntele au crescut, au inflorit, au legat rod dar odata cu venirea timpului rece au stagnat din crestere. Le-am dat ingrasamant, apa, i-am stropit dar nici un rezultat. Astfel am aflat ca sunt plante sensibile la frig si ca nu au viata buna in solar cu toate ca ziua temperatura era +30 dar noaptea scadea la +6 - +7 grade C. Asa ca am stat si am ,, adimirat” sutele de castraveciori de 0.5 – 1.5cm timp de o luna in speranta ca se va remedia situatia. Au reusit sa ajunga la maturitate aproximativ 15-20 de bucati.
Acum sa facem calculul: 380 de fire in rasad – 360 de fire am plantat – au ramas aproximativ 200 pana am reusit sa acopar solarul (5 zile de vant si ploi), iar dupa doua luni si ceva am cules 1kg si ceva de castraveti. Dezamagirea e maxima dar trebuie sa vedem unde am gresit, ce si pe viitor sa nu repetam aceste greseli.
Acum sunt fericit deoarece am reusit sa pregatesc terenul cu trebuie si am infiintat doua culturi: salata verde si ceapa verde si dupa cum vedeti in poze le merge foarte bine si sper sa mearga tot asa in continuare.
Aceasta intamplare din debutul meu de gradinar m-a determinat sa deschid acest blog si sa scriu ca toti cei care se ocupa sau vor sa inceapa o astfel de activitate sa nu aiba o astfel de experienta neplacuta.
Va urez mult noroc, sper sa va fiu util prin ceea ce scriu si spor la treaba. Vreme buna tuturor!
luni, 8 noiembrie 2010
SALATA VERDE
Salata verde este unul dintre foarte putinele alimente naturale cu gust amarui din bucataria traditionala romaneasca. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati cu totul miraculoase, mai ales atunci cand sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.
Salata verde provine din Egipt, unde a fost cultivata pentru prima oara acum mai bine de 3 000 de ani, pentru ca apoi sa fie preluata de greci si de romani si sa se raspandeasca in toata Europa.
Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Este cunoscut efectul ei de stimulent al poftei de mancare si faptul ca contribuie la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemo-globina, continutului in vitamine si saruri minerale. Conform specialistilor, salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul.
Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Este cunoscut efectul ei de stimulent al poftei de mancare si faptul ca contribuie la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemo-globina, continutului in vitamine si saruri minerale. Conform specialistilor, salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul.
Este un ingredient minune care intarzie imbatranirea organismului si ajuta la combaterea cancerului. Salata verde contine anumite substante chimice care au rol de hormoni. Are un rol afrodiziac datorita continutului de substante cu functie de hormon feminin (estrogen). Trateaza in mod eficace si constipatia, curatand continutul intestinului si facilitand procesele de eliminare. Frunzele de salata verze sunt considerate adevarate magazii ce contin numeroase saruri minerale precum iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc. Toate acestea un mare rol in desfasurarea normala a procesului metabolic. In continutul acestei legume se mai regasesc si vitaminele A, B, C, D si E. Organismul primeste mai multa rezistenta contra infectiilor si virusilor datorita existentei sarurilor minerale si principalelor vitamine.
Salata verde este cunoscuta sub mai multe forme: salata capatana, alungita, de foi si salata aurie.
• In cultura, mai raspandite la noi sunt soiurile:
• Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, Urechiusa
• Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Braila, Arges
• Pentru semanare in toamna: Polul Nord.
• In cultura, mai raspandite la noi sunt soiurile:
• Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, Urechiusa
• Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Braila, Arges
• Pentru semanare in toamna: Polul Nord.
Semanatul se face pe straturi de 1-1,5 m pe care se cultiva 5-6 randuri de salata la 20-25 cm distanta, la adancimea de 1,5-2 cm primavara si 2-3 cm toamna. La 1000 mp sunt necesare 200-300 gr samanta.
Salata timpurie se protejeaza in tunele de folie impotriva inghetului.
Cultivata prin rasad, salata face capatani mai mari . Ea se seamana la jumatatea lui februarie, in rasadnite semicalde sau in solar.
Cultivata prin rasad, salata face capatani mai mari . Ea se seamana la jumatatea lui februarie, in rasadnite semicalde sau in solar.
Cand rasadul are 5-6 frunze se face plantarea in gradina. Distanta de plantare a rasadului este de 20 cm intre randuri si 15 cm pe rand. Dupa plantare rasadurile se uda.Daca semanarea s-a facut din toamna este bine sa se aseze peste cultura un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.
Cultura se praseste in primavara, se rareste la 20 cm pe rand, se ingrasa suplimentar si se uda. Ingrasarea se face cand plantele au 8-10frunze .
Recoltarea salatei incepe in aprilie si se continua in mai si iunie, functie de tipul de cultura.
Cultura se praseste in primavara, se rareste la 20 cm pe rand, se ingrasa suplimentar si se uda. Ingrasarea se face cand plantele au 8-10
Recoltarea salatei incepe in aprilie si se continua in mai si iunie, functie de tipul de cultura.
La 1000 mp de cultura se pot obtine 20000-25000 capatani.
Marula - salata cu capatana alungita - este mai rezistenta la seceta si poate fi cultivata si in timpul verii. Acest soi necesita o lucrare speciala de ingrijire, si anume, cand frunzele au crescut mari si se formeaza capatana, pentru ca inima salatei sa ramana alba si frageda, se leaga frunzele la varf cu sfoara, pentru a tine capatana stransa si a nu patrunde lumina in interior.
Temperatura optima de germinare oscileaza intre 18-20ºC . In timpul cresterii ,cultura necesita intre 14-18ºC in timpul zilei si 5-8ºC noaptea deoarece salata are nevoe de diferenta de temperature intre ziua si noapte . In timpul formarii capatinii este necesara o temperature de 12ºC ziua si 3-5ºC noaptea.
Aceasta cultura suportamai greu temperaturile inalte decat cele joase ,astfel temperature maxima este de 30 ºC sic ea minima de –6 ºC.
Cand salata este in situatia de a suporta temperature joase cateva zile , frunzele sale pot capata o culoare rosiatica ceea ce se poate confunda cu o carenta .
Sistemul radicular al salatei este foarte redus in comparatie cu partea aeriana din aceasta cauza este foarte sensibila la lipsa de umiditate si din acest motiv suporta foarte greu perioadele de seceta chiar si foarte scurte.
Umiditatea relativa convenienta culturii este de 60 pina la 80%chiar daca cate o data poate sa placa si sub 60%.
Problemele pe care salata le intimpina in cazul cultivarii in solaria este mentinerea umiditatii ambientale la acelasi nivel de aceea este recomandata mai mult cultivarea sa in aer liber ,atunci cand conditiile climatice o permit.
Solurile preferate de aceasta cultura sunt cele usoare,nisipoase cu drenaj bun ,avand PH-ul optim intre 6,7 si 7,4.
Cultura nu admite seceta in nici un caz insa este de preferat ca suprafata solului sa ramina pe cat posibil uscata pentru a nu favoriza putrezirea inimii ,in acest sens fiind recomandata bilonarea.
-culturile de primavera prefera solurile nisipoase deoarece se incalzesc mai repede si favorizeaza culturile timpurii.
-culturile de vara sunt favorizate de solurile bogate in materie organica deoarece se pot folosii mai bine resursele hidrice iar cresterea plantelor este mai rapida
-culturii de toamna ai sunt recomandate solurile argiloase deoarece se racesc mai incet decat cele nisipoase.
Cultura salatei profesionale se face de obicei prin rasad . Pentru acesta se recomanda folosirea cofrajelor de polistiren sau de plastic semanind in fiecare alveola cate o saminta la profunzimea de 5mm .
Odata ce trec aproximativ 30-40 de zile de la semanare , salata se planteaza ,urmarind ca aceasta sa aibe 5-6 frunze adevarate si o inaltime de 8 cm .
Prin semanat direct se cultiva de obicei ,,Iceberg’’.
Atentie la daunatori in special la melci. Sunt o multime de solutii de stropit si granule care se imprastie pe sol foarte eficiente.
Cultivarea salatei nu este greu de realizat si aduce castiguri importane. Pretul actual en-gros este de 1-1,5 lei pe capatana de salata iar la taraba se vinde cu 2-2,5 lei. Eu am plantat in solar pe o suprafata de 100mp intercalat cu randurile de ceapa verde undeva la 1900 de fire; eu zic ca e bine. Lucra-rea cea mai dificila este mutarea din rasadnita in camp sau solar dar pe urma nu trebuie decat sa o udati, sa inlocuiti firele care nu se prind sau sunt distruse de daunatori (aprox. 10-20 fire la mie daca actionati din timp asupra daunatorilor) si stropirea contra daunatorilor. Eu va doresc multa bafta si spor la treaba. Vreme buna tuturor!
joi, 4 noiembrie 2010
afaceri la tara - produse bio - gradinarit: SOLARII
idei de afaceri-agricultura-legumicultura- afaceri la tara - produse bio - gradinarit: SOLARII
SOLARII
Pentru a incepe o mica sau mare afacere in domeniul legumiculturii sau horticulturii trebuie avut in vedere construirea unui solar sau mai multor solarii deoarece aceste constructii ajuta la realiza un profit dublu sau triplu comparativ cu cultura in camp. Costurile realizarii unei astfel de constructii nu sunt exorbitante dar nici de neglijat. Eu am construit in aceasta vara un solar de 100mp (5m l – 20mL) , din lemn si acoperit cu folie de 0.16 mm si am cheltuit aproximativ 2000 lei (materiale si manopera). Este un pic de munca si niste bani investiti dar va ajuta foarte mult pentru protejarea culturilor tarzii, infiintarea culturilor timpurii si obtinerea rasadurilor toate acestea aducandu-va un profit frumusel.
Culturile de legume timpurii si extratimpurii se pot obtine in rasadnita, in solarii de diferite tipuri si in sere-solar. Solariile sunt constructii simple, acoperite cu folie de polietilena de 0,1-0,2 mm grosime si in care se planteaza legume sau se produc rasaduri, primavara foarte devreme, in vederea obtinerii de productii extratimpurii (trufandale).
Ele se monteaza cu minim 10-15 zile inainte de data plantarii, pentru ca pamantul sa se incalzeasca.cesita mai putine investitii.
Ele se monteaza cu minim 10-15 zile inainte de data plantarii, pentru ca pamantul sa se incalzeasca.cesita mai putine investitii.
Solarul simplu de tip tunel
Pentru construirea acestui solar se folosesc tije de plastic flexibile sau de fier-beton de Ø 6, lungi de 1,6-1,8 m. Tijele se asaza arcuit la distanta de 1-1,5 m intre ele, infigand cele 2 capete in pamant, constituind astfel scheletul solarului.
Deschiderea arcului va fi de 70 cm, iar inaltimea de 40-50 cm. Pe schelet se fixeaza folia lata de 1,5 m asa fel incat sa treaca cu 15 cm peste marginile tunelului, pentru ca folia sa fie fixata prin asezarea unor brazde de pamant peste margini. La cele 2 capete ale tunelului folia se prinde in manunchi de cate 1 tarus-ancora.
Intr-un astfel de solar se pot planta 2-3 randuri de rasaduri de talie mica: salata, varza, conopida, etc. Dupa ce timpul s-a incalzit, solarul se desfiinteaza, iar cultura ramane in camp deschis.
Orientarea tunelului trebuie facuta astfel incat vanturile puternice sa bata in lungul acestuia.
Deschiderea arcului va fi de 70 cm, iar inaltimea de 40-50 cm. Pe schelet se fixeaza folia lata de 1,5 m asa fel incat sa treaca cu 15 cm peste marginile tunelului, pentru ca folia sa fie fixata prin asezarea unor brazde de pamant peste margini. La cele 2 capete ale tunelului folia se prinde in manunchi de cate 1 tarus-ancora.
Intr-un astfel de solar se pot planta 2-3 randuri de rasaduri de talie mica: salata, varza, conopida, etc. Dupa ce timpul s-a incalzit, solarul se desfiinteaza, iar cultura ramane in camp deschis.
Orientarea tunelului trebuie facuta astfel incat vanturile puternice sa bata in lungul acestuia.
Solarul inalt de tip tunel
Acesta are scheletul de fier-beton de Ø 14-18, cu deschiderea la baza de 5-7 m. Tijele din fier sunt sudate intre ele cu bare de fier, iar de o parte si de alta a coamei se intind cate 3 randuri de sarma galvanizata pentru sustinerea foliei. Fiecare picior al arcadei se introduce intr-un locas din teava fixata in beton, pentru o mai buna stabilitate. Folia de polietilena de 0,2 mm trebuie sa depaseasca marginile solarului pentru ancorare sau acoperire cu pamant pe margini. Dupa ce s-a acoperit solarul cu folie, peste acesta se intinde prin incrucisare sarma de 3 mm care se fixeaza cat mai bine si mai strans pentru a impiedica ruperea foliei de catre vant.
Daca exista posibilitatea, acest tip de solar poate fi prevazut in interior cu tevi pentru incalzire (sere-solar).
Solarii joase duble
Acest tip de solar se confectioneaza frecvent dintr-un schelet de lemn sau fier-beton. Pentru acoperire se folosesc doua folii de polietilena late de 1,4 m, lipite intre ele pe latura lunga.
Acest tip de solar se confectioneaza frecvent dintr-un schelet de lemn sau fier-beton. Pentru acoperire se folosesc doua folii de polietilena late de 1,4 m, lipite intre ele pe latura lunga.
Solarii inalte cu acoperis in 2 pante
Se construiesc din lemn. Fixarea foliei se face prin sipci de lemn late de 2-3 cm care se prind de schelet cu cuie de tabla.Eu de exemplu nu am batut sipci pe schelet ci am lasat folia sa cada mai mult pe lateral si am facut bordura de pamant, iar pe capete am prins-o cu scanduri. Se pot alatura 2 sau mai multe asemenea solarii, in care se pot cultiva toate speciile de legume.
Pentru a lipi folia nu cautati benzi adezive, adezivi scumpi sau alte chestii ca nu merita. Lipiti fasiile de folie cu ajutorul fierului de calcat incalzit la 120 grade C. Se suprapun fasiile de folie 15-20 cm, se pune o hartie dubla sau foaie de ziar in doua peste si se da cu fierul. Aveti grija sa nu tineti prea mult ca se arde usor.
Referitor la constructie va recomand sa nu faceti economie mare si sa nu dati volum suficient solarului, adica sa va zgarciti sa nu fie prea inalt, deoarece apar doua aspecte:
-daca are inaltime volumul de aer este mai mare si se raceste mai greu noaptea, ceea ce ajuta foarte mult in lunile reci; plantele beneficeaza de mai multa caldura si se dezvolta mai repede
-alt aspect ar fi lucrul in solar care este incomod sa stai tot timpul aplecat
Daca sunteti interesati de solarii, constructie si alte detalii scrieti, dati un mail si cat pot va ajut. O sa postez poze cu solarul meu poate va inspira J.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)