plus 500

vineri, 25 februarie 2011

DE CE CONSUMAM LEGUME?

                TELINA
         Cum se poate consuma:
   Radacina - poate fi fiarta in supe sau in alte mancaruri, dar se foloseste si cruda in salate.
   Sucul - nu are un gust prea placut. De accea se consuma asociat cu un suc de fructe dulci sau de exemplu cu sucul de morcovi care este de asemenea dulce.
   Frunzele - se folosesc in supe, ciorbe, sosuri pentru a da aspect si gust.
         Beneficii:
   - scade tensiunea arteriala, combate afectiunile reumatice si guta;
   - combate multiple forme de cancer;
   - scade colesterolul;
   - combate constipatia;
   - calmeaza sistemul nervos si elimina pietrele de la rinichi;
   - trateaza febra;
   - din batrani se povesteste ca telina "intareste" :).
         Proprietati:
   Frunzele - contin vitamina A;
   Tulpina - contine vitaminele: B1, B2, B6 si C, dar si potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali.
         Cum recunoastem o telina "sanatoasa":
   - frunzele trebuie sa fie verzi, pentru ca astfel e bogata in clorofila;
   - radacina si tulpina trebuie sa fie tari.
      Multa bafta si vreme buna tuturor!

duminică, 13 februarie 2011

CULTIVAREA TELINEI









Ţelina (Apium graveolens) este o legumă bianuală şi face parte din familie Apiaceae (Umbeliferae) impreuna cu morcovul, pătrunjelul şi mărarul. Deşi este o plantă care are un ciclu de viaţă normal de doi ani, este cultivată şi folosită anual. Tulpina florifera a telinei creşte până la o înălţime de 80-100 de cm, fiind formată dintr-un mănunchi de tulpini aranjate într-o formă conică, cu bază comună. Frunzele sunt lung petiolate,  lucioase, de culoare verde-inchis si cu gust si miros caracteristic. Inflorescentele sunt compuse din flori mici de culoare alba, uneori cu nuante verzui sau galbui. La ţelină se valorifică atât frunzele mari, de culoare verde-intens, cât, mai ales, seminţele şi rădăcinile. Semintele de telina sunt foarte mici, de culoare maronie si au un miros puternic si foarte placut.   
     Telina este o planta rezistenta la temperaturi scazute, rezistand  la temperaturi de -3,-4oC in faza de rasad si de -7, -9oC in perioada de vegetatie. In schimb radacinile tuberizate sunt sensibile la temperaturi scazute, fiind afectate de valori de 0oC. De aceea, recoltarea telinei se face inainte de venirea primelor ingheturi.
      Germinatia semintelor de telina este destul de lenta (15 -21 de zile), iar temperatura minima de germinatie este de 5oC, temperatura optima fiind de 16-21oC. La noi in tara cultura de telina se infiinteaza numai prin plantare de rasaduri. Producerea rasadului se realizeaza in rasadnite si solarii incalzite.         
     Semanatul se face incepand cu sfaritul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie  pentru culturile de vara si sfaritu lunii martie pana la jumatatea lunii aprilie pentru culturile de toamna. Rasadurile necesare infiintarii culturilor de toamna pot fi produse si direct in camp.
      Plantarea rasadurilor in camp se face incepand cu prima decada a lunii mai, pentru culturile timpurii de vara pentru cultuirle de toamna incepand cu sfaristul lunii mai. Lucrarile de intretinere presupun irigari repertate (telina are nevoie de multa umiditate in toate fazele de crestere), fertilizari suplimentare si prasiri frecvente.
      Ţelina de frunză dezvoltă multă frunze, cotorul frunzelor este subţire. Frunzele proaspete se vând la legătură.
     Ţelina de tulpină este consumată pentru cotorul frunzei lungi.
    
Ţelina are două forme:
1. Ţelina de iarnă, care are frunze galbene.
2. Ţelina verde. Frunzele acesteia se îngălbenesc artificial sau se consumă verde. Tulpinile acestui tip conţin mai puţine fibre şi au un gust mai intens decât cele de iarnă.
     Recoltarea se face esalonat vara pentru consum curent  sau toamna inainte de venirea ingheturior prin dislocarea cu cazmaua. Pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor, puteti sa indepartati frunzelel in luna septembrie.
Radacinile se curata de pamant, se fasoneaza prin indepartarea frunzelor si se depoziteaza in locuri racoroase.
     Spor la treaba si vreme buna tuturor!









miercuri, 9 februarie 2011




                   SALCIA ENERGETICA


     O sa prezint aceasta cultura desi nu se incadreaza la domeniile ce le-am prezentat pana acum, dar eu zic ca e foarte importanta si merita sa aflati de ea.
     Salcia energetică este o planta cu crestere rapida (ca. 3 – 3,5 cm/zi), aducand in primul an 4 – 6 lastari si ajungand la 2 – 3 m inaltime.
     Intretinerea culturii este foarte simpla, o buna parte a lucrarilor fiind executata inainte si la inceputul vegetatiei: aratura adancă, dezinfectarea solului, plantarea si combaterea mecanica a buruienilor.
     In continuare, salcia creste foarte repede, in anul al doilea tufele aducand 10 – 25 de lastari, dintre care cca. jumatate ating inaltimea de 6 – 7 m si diametrul de pana la 5 – 6 cm.
    
Tipuri de clone: Tora (EU 627), Tordis (EU 9288), Sven (EU 11635), Inger (EU 11 653),Jarr (EU 0626).
     Planta dispune de o putere calorica ridicata: ca. 18.000 – 19.000 kJ/kg.
Pe langa caracteristicile de mai sus, cultivarea salciei energetice prezinta o serie de avantaje care justifica raspandirea ei pe scară larga in tarile UE si datorita carora de cativa ani a fost nominalizata ca planta energetica subventionata.
       Avantajele cultivarii:
    -valorifica foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Avand capacitate mare de evapotranspiratie (ca. 15 – 20 l / m2) se utilizeaza cu succes la decantarea apei menajere (in jurul statiilor de epurare).
    -datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozitare inchisa. In cateva luni continutul de apa al tocaturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei fara uscare artificiala.
    -recoltarea culturii se realizeaza cu masini de agricultura obisnuite (combina, tractor, remorca) si in lunile de iarna (noiembrie – martie, dupa caderea frunzelor) asigurand astfel o mai buna exploatare a parcului de masini si a fortei de munca.
    -raspandirea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, dar totodata protejeaza padurile si de defrisarea continua cauzata de goana dupa lemne de foc ieftine.
    -energie regenerabila! Perioada de viata a unei plantatii este de ca. 25 – 30 de ani, care, incepand de la anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesită nici o alta interventie. (Optional aplicarea ingrasamintelor chimice pentru a obtine recolte mai mari)       Productia
    -experientele de pana acum confirma o productie medie de ca. 40 t/ha, aceasta valoare osciland in functie de tipul solului si regimul de apa..
       Utilizare
     In afara de scopurile energetice, salcia se mai utilizeaza cu succes in    urmatoarele domenii:
-materie prima pentru celuloza;
-industria farmaceutica (aspirina);
-materie primă pentru alcool metilic;
-industria hartiei;
-industria de mobila si lemne de constructii;
-constructii (drumuri temporare, protejarea malurilor apelor)
     Infiintarea plantatiei de salcie energetica nu reprezinta o investitie tocmai ieftina, insa incepand de la al doilea an, banii investiti se recupereaza rapid. Este important de mentionat ca in tarile UE diferitele soiuri de salcie energetica sunt culturi subventionate. Subventiile pot fi de diferite feluri (ex. 50% din cheltuielile de infiintare ale plantatiilor, subventii anuale, subventii mixte etc.) In 2008, cultura salciei energetice din Romania a intrat in programul de subventionare.
        Un mic calcul:
     Costul de infiintare al unui ha de plantatie: ca. 1.500 – 1.600 EUR
Incepand de la al doilea an, cheltuielile sunt minime: ca. 200 EUR/ha/an
Pretul salciei tocate este de ca. 25 EUR/to, ca urmare, la o productie de 40 tone/ha venitul obtinut este de ca. 1 000 EUR.
     Venitul net astfel realizat (ca. 800 – 900 EUR/ha/an) este comparabil cu veniturile realizate in urma altor culturi agricole, iar acesta se poate mentine timp de 25 -30 de ani fara prestari de lucrari deosebite.
     Pretul unei masini de facut peleti incepe de la 3900 euro.
     Cine are ceva banuti si teren eu zic ca merita si ar fi pacat san u incerce mai ales ca aceasta cultura este la inceput sin u exista concurenta mare pe piata. Multa bafta si vreme buna tuturor!